TIP-Trailer services

Mercedes-Benz aloittaa ensi vuoden loppuun mennessä täyssähköisen kaupunkilinja-auton sarjavalmistuksen. Uusi sähköinen linja-automalli perustuu Daimlerin Mercedes-Benz Citaroon.

- Kaupunkibussimme paikallispäästöt ovat nollatasolla, ja auto on äärimmäisen hiljainen kaupunkiympäristössä. Insinöörit vievät parhaillaan läpi todella kattavaa prototyyppien testiohjelmaa kovissa olosuhteissa. Tekninen ratkaisumme perustuu voimalinjan moduulijärjestelmään ja kehittyneeseen lämmöntuotannon hallintaan, Daimler Busin johtaja Hartmut Schick sanoo.

Auton akut ovat moduulirakenteiset, joten tulevan sähkölinja-auton toimintamatka voidaan räätälöidä kulloisenkin asiakkaan ja reitistön vaatimusten mukaiseksi. Citaron akkuja voidaan ladata normaaleista pikalatauspisteistä sekä auton jarrutusenergialla. Taka-akselin voimantuotannosta vastaavat sähkötoimiset napamoottorit, joita on käytetty jo aiemmin Citaro G BlueTec Hybrid -linja-automallissa.

Yksi Citaro-täyssähkölinja-auton erityispiirteistä on aikaisempaa selvästi kehittyneempi lämmöntuotannon säätelyjärjestelmä, joka ohjaa sekä ajomoottoria että ilmastointia. Järjestelmä vähentää auton energiankulutusta selkeästi ja pidentää siten toimintamatkaa ilman, että akuston kokoa tai akkujen määrää olisi kasvatettava.

Täyssähkö-Citaro käy parhaillaan läpi samaa kattavaa ja rankkaa testiohjelmaa, jolle jokainen Mercedes-Benzin valmistama linja-automalli altistetaan. Citaro-prototyypit ovat jo suorittaneet talvitestiohjelman Napapiirin arktisissa olosuhteissa sekä kesätestit Sierra Nevadan paahteessa Espanjassa. Seuraavaksi ovat vuorossa kestävyystestit ja tuotteen hienosäätö sen varmistamiseksi, että Citaron täyssähkömalli tarjoaa saman luotettavuus- ja käyttöasteen kuin Mercedes-Benzin perinteiset kaupunkilinja-autot.

Mercedes-Benz suunnittelee aloittavansa uuden kaupunkibussimallin sarjatuotannon ensi vuoden syksyllä. Sopimuskirjat täyssähköisen Citaron toimituksista on jo avattu. Tuotantovalmis linja-auto esitellään syyskuussa 2018 Hannoverin kansainvälisessä hyötyajoneuvonäyttelyssä.