MAN - Vaihtoautot

- Kokonaispainoltaan 40 tonnin sähkörekan akut painavat reilut 10 tonnia, VW-hyöytyautojen johtaja Andreas Renschler sanoo.

- Sen lisäksi siitä tulee hyvin, hyvin kallis, Volvo kuorma-autojen tekninen johtaja Lars Stenqvist lisää.

- Linja-auton kohdalla 50% sähköstä kuluu lämmitykseen, MANin johtokunna puheenjohtaja Joachim Drees toteaa.

- Me tuomme uuden tuotteen markkinoille vasta, kun siillä on merkitystä asiakkaille, ei yksin finanssimarkkinoille, Scanian johtaja Henrik Henriksson sanoo viitaten Tesla Semi sähkörekan esittelyyn.

Daimler on luvannut enemmän. Se on esitellyt Urban E-Truck visionsa ilmoittaen, että sen sarjavalmistus voisi alkaa jo 2020.

Yksimielisiä suurten hyötyautovalmistajien johtajat ovat sähköllä kulkevien kaupunkibussien ja jakeluautojen nopeasta tulosta.

- Raskaalle kuorma-autolle hybridiveto viimeisille kaupunkikilometreille olisi tarkoituksenmukainen ratkaisu. Sähköllä toimiva johdin-kuorma-auto voisi toimia maantiekuljetuksissa, Volvon Stenqvist myöntää

- Kaukoliikenteessä polttomoottori on kuitenkin vierlä pitkään korvaamaton. Dieselin sijaan polttoaineena voisi olla biometaani tai muita synteettisiä polttoaineita, Renschler ja Iveco-johtaja Pierre Lahutte sanovat.

Saksassa arvioidaan autoilla kuljetettavan tavaramäärän kasvavan 2030 mennessä jopa 30%. Samalla poliitikot haluavat CO2-päästöjen vähenevän 40%. "Poliitikkojen pitäisi nähdä kehitystä realistisesti. Valtavasti kasvavavien kuljetusmäärien rinnalle asetetut epärealistiset ympäristötavoitteet panevat koko Euroopan sekaisin", Saksan autoteollisuusliiton johtaja Matthias Wissmann sanoo.

- Puhumme jo 5G:stä vaikkei meillä vielä ole vakaasti toimivaa 3G-verkkoa, Renschler arvostelee.

(Vogel)