MAN - Vaihtoautot

Nokian Renkaat ja Valtra tekivät uuden lumenaurauksen maailmanennätyksen automaattiohjauksella toimivalla traktorilla. Nopeusennätys saavutettiin maaliskuussa 2018 miehittämättömällä Valtra T254 Versu -traktorilla, jossa oli Nokian Hakkapeliitta TRI -renkaat. Traktori aurasi lunta suljetulla tiellä eteläisessä Suomessa ilman kuljettajaa 73,171 kilometrin tuntinopeudella.

Valtra T254 Versu -traktori on voittanut myös Tractor of the Year 2018 -palkinnon. Traktorissa on vakiona kosketusnäyttöön perustuva SmartTouch-hallintajärjestelmä, jota traktorinkuljettajat ovat kehuneet sen intuitiivisuudesta.

Nopeusennätys tehtiin suljetulla tieosuudella ja sen järjestivät Nokian Renkaiden ja Valtran tuotekehitystiimit yhdessä. Kiinnostus automaattiohjausteknologiaa kohtaan on kasvussa monilla teollisuudenaloilla, kuten logistiikassa, tieliikenteeseen tarkoitetuissa ajoneuvoissa ja maanviljelyssä. Pohjoismaiden johtavana traktorinvalmistajana Valtralla on pitkä historia kylmiin olosuhteisiin sopivien tienhoitokoneiden valmistajana. Nopeusennätyksessä saatiin arvokasta tietoa, joka palvelee tulevaisuuden automaattiohjausteknologoiden tutkimustyötä.

Tavanomaisen ajonopeuden ylittäminen liukkaalla pinnalla traktorilla, jossa on keulaan asennettuja työvälineitä, on haastavaa sekä traktorille että sen renkaille. Nokian Hakkapeliitta TRI -renkaiden palakuvioinen kulutuspinta on suunniteltu erityisesti vakauden parantamiseksi jäisillä ja lumisilla pinnoilla.

Kyseessä on toinen Nokian Renkaiden ja Valtran yhdessä saavuttama pakkasolojen maailmanennätys. Suomalaiset valmistajat yhdistivät voimansa rallilegenda Juha Kankkusen kanssa vuonna 2015 ja tekivät voimassaolevan traktoreiden nopeusennätyksen 130,165 kilometriä tunnissa. Ennätysajossa oli käytössä Valtran T234 Versu -traktori ja Nokian Hakkapeliitta TRI -renkaat.