MAN - Vaihtoautot

Turussa pitkään selvitetty hanke rakentaa kaupunkiin raitiotie tai superbussi alkaa olla valmis päätöksentekoon. Lisäselvitykset ovat nyt valmistuneet ja ne esitellään Turun kaupunginhallitukselle maanantaina 17.9.2018.

Raitiotien ja superbussin vertailua on tarkennettu kaupunginhallituksen keväällä edellyttämin tavoin sekä muun saadun lisätiedon perusteella. Kaupunginhallitukselle esitetään valmistuneen raportin lähettämistä lausunnoille siten, että kirjalliset lausunnot on annettava 2.11.2018 mennessä.

Työn laadinnan aikana taustaoletukset erityisesti Turun kasvunopeuden ja määrän osalta ovat muuttuneet merkittävästi. Turun uusimman väestöennusteen mukainen kapasiteettitarve edellyttäisi vuonna 2040 viittä minuuttia tiheämpää vuoroväliä, muutoksia linjastorakenteessa, superbussin muuttamista raitiotieksi tai raitiovaunujen pidentämistä, joilla olisi myös merkittävä taloudellinen vaikutus.

Turun joukkoliikenneratkaisun tueksi on laadittu selvitys myös muiden pohjoismaisten kaupunkien raitiotie- ja superbussiratkaisuista. Raitiotiekaupungeista haastateltiin Lundin, Bergenin, Aarhusin ja Odensen edustajia sekä kehittyneen bussiratkaisun kaupungeista Helsingborgin, Malmön, Stavangerin, Trondheimin ja Aalborgin edustajia. Lisäksi haastateltiin pääkaupunkiseudun HSL:n ja Malmön seudun Skånetrafikenin edustajia.