MAN - Vaihtoautot

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 17.12.2018 Nurmon Bioenergia Oy:lle energiatukea enintään 9 364 000 euroa biokaasulaitoksen rakentamiseen Nurmoon parin kilometrin päähän Atrian elintarviketehtaasta. Laitos on tähän mennessä suurin biokaasun liikennekäyttöön suunniteltu hanke Suomessa.

Biokaasulaitos käyttäisi raaka-aineena maataloudesta syntyviä lantoja, teurastamon biojätteitä, elintarviketeollisuuden jäte- ja sivuvirtoja, ruokajätettä ja pakattuja elintarvikkeita sekä kasvibiomassoja.

Tuotannon käynnistyessä kaasua käytetään aluksi lähinnä teollisuuden polttoaineena ja kysynnän kasvaessa vuoteen 2025 mennessä lähes koko tuotanto käytettäisiin liikennepolttoaineena. Laitoksen täysi tuotantoteho vastaa 6 000 henkilöauton keskimääräistä energiankulutusta.

Laitoksen nesteytetyn biokaasun vuosituotanto vähentää hiilidioksidipäästöä 26 500 tonnia vuodessa verrattuna vastaavaan käyttöön dieselpolttoaineella. Lisää päästövähennyksiä syntyy lannan metaanipäästöjen vähenemisestä maataloussektorilla.

– Biokaasulla on merkittävä rooli, erityisesti liikenteen päästöjen vähentämisessä, kun tavoittelemme Pariisin ilmastosopimuksen mukaisia vähennyksiä. Nurmon biokaasulaitos toteuttaa hienolla tavalla myös kiertotaloutta, kun se hyödyntää muiden toimialojen jätteitä ja myös sen oman prosessin jätemateriaali päätyy jatkokäyttöön, toteaa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Biokaasu tuotetaan orgaanisista raaka-aineista mädätysprosessissa. Sivutuotteina syntyvä mädätysjäännös voidaan käyttää kokonaisuudessaan tuotantoon sopivana lannoitteena sellaisenaan tai jatkojalostettuna.

Uutta teknologiaa hankkeessa edustaa lannan käyttö pääraaka-aineena tässä kokoluokassa ja teknologia, jossa on yhdistetty biokaasuprosessi, mädätysjäännöksen jatkojalostus sekä tuotekaasun puhdistus ja nesteytys.

Lantojen hyödyntäminen biokaasuntuotannossa on Suomessa vielä vähäistä. Nurmon bioenergia Oy neuvottelee biokaasun puhdistus- ja nesteytysteknologian laitostoimituksesta kotimaisen toimijan kanssa. On arvioitu, että laitoskokonaisuudella on myös hyvät vientinäkymät.

Laitoksen biokaasun puhdistusprosessin suunnittelussa on huomioitu hiilidioksidin talteenotto ja hyödyntäminen. Kun talteenotto tulee taloudellisesti kannattavaksi, hiilidioksidi voidaan ottaa talteen. Yritys on kaavaillut prosessin edelleen kehittämistä myös mädätysjäännöksen kiintoaineen jatkokäytön osalta. Siitä voidaan jalostaa biohiiltä ja ravinnepellettejä.