MAN - Vaihtoautot

Helmikuun 2019 alusta lähtien Valio Luomu™ -maitoa kerätään tiloilta uudella Volvo LBG 460 maidonkeräysautolla. Uusi auto pienentää maidon keräilyn hiilijalanjälkeä, sillä Valion tehtaiden biojätteestä valmistetaan biokaasua, jolla uusi Volvo nyt kulkee. Volvon LNG/LBG moottorissa on sama hyötysuhde ja suorituskyky kuin normaalissa Diesel-autossa, mutta päästöt ovat 20-100% pienemmät, riippuen siitä käytetäänkö autossa LNG tai LBG -kaasua.

Valion ajoon mennyt uusi Volvo FH LBG kerää vajaat 10 % kaikesta Valio Luomu™ maidosta. Auto kiertää eteläisen Suomen keräilyreitillä. Biokaasun hyödyntäminen kuljetuksissa on yksi tapa pienentä hiilijalanjälkeä. Hankinta on osa Valion tavoitetta tuottaa hiilineutraalia maitoa.

Biokaasu herättää monesti myös kysymyksiä turvallisuudesta, LBG:n leimahduspiste eli syttymiseen vaadittava lämpötila on kuitenkin hyvin korkea. Auton polttoainetankki on kaksoiskuorella varustettu ja alipaineistetulla tyhjiökerroksella eristetty, jotta kaasu pysyy kylmänä. Jos kaasu pääsisi lämpenemään ja paine tankissa nousemaan, polttoainetankin automatiikka vapauttaa kaasua hallitusti ilmaan ja paine laskee.

 – Lämpötila voi nousta, jos auto on vaikkapa pitkään käyttämättä. Valion auto on ajossa tehokkaasti lähes 24/7. Näin saadaan parhaat hyödyt sen ominaisuuksista, Volvo Trucksin myyntijohtaja Reino Manninen kertoo.

Valion tehtailla syntyy Valiolle tarpeetonta mutta biokaasun valmistukseen sopivaa jätejaetta. Valio toimittaa raaka-ainetta Gasumille, jonka valmistamaa biokaasua  menee Valion uuden Volvon tankkiin.

– Uusiutuvan biokaasun tuotanto on kiertotaloutta parhaimmillaan, ja sen avulla saadaan biojätteet tehokkaaseen hyötykäyttöön. Jotta liikenteen päästöjä saadaan pienennettyä, tarvitsemme Valion kaltaisia edelläkävijöitä, Gasumin myyntipäällikkö Juha-Matti Koskinen kertoo.

Uusi Volvo LBG-maidonkeräysauto kulkee reitillään Autoyhtymä Roimolan operoimana. Autoyhtymä Roimolan ympäristöystävällisyys on tunnustettu muun muassa SKAL ry:n vuoden kuljetusyritykseksi valinnalla.